Liten Cricut-skola

Är du nyfiken på hur en Cricut Expression funkar men har ingen att gå och titta på? Inga problem, jag ska visa med (många) bilder hur man skär ut stora och små saker med den. Det är väldigt lätt både att skära ut riktigt stora grejor och små saker ur spillbitar.

IMG_4882

Så här ser den ut när den är redo att använda. När man är klar kan man fälla ihop luckorna så blir den inte dammig och har man små barn som jag har så kommer de inte heller åt att peta i maskinen.

IMG_4887

Så här ser cartridgarna ut, med dem kommer en liten bok eller ett häfte och en grej man lägger över tangentbordet så att man ser vad de olika knapparna gör.

IMG_4889

Jag ska skära ut en liten söt val ur spillpapper tänkte jag. Ledsen att bilderna blev lite suddiga, jag såg det inte förän jag lade in dem i datorn. Jag hoppas att ni ser ändå.

IMG_4890

Här ligger plastgrejen på tangentbordet. Valen är i tre lager av papper så jag väljer lager 1 och så valen.

IMG_4891

På den lilla skärmen ser man lätt vad man valt. Jag skär ut den i två tums storlek, jag är van att använda tum så det  blir lättast för mig, men man kan också välja att visa storlekarna i cm. Det finns också smarta funktioner för att fylla ett helt papper med en viss figur eller att skära ut så stort som det bara går ut ett papper av valfri storlek och massor av andra smarta funktioner. Men nu ska vi ha en liten val i två tums storlek. Storleken ställer man in genom att vrida på ett av “hjulen” på framsidan av maskinen.IMG_4885

Jag har satt min spillbit på den lite klibbiga skärmattan. Jag vet att min två tums val kommer att rymmas på pappret så för att kunna använda mattan länge så har jag satt pappret i mitten av skärmattan så skär jag inte på samma ställe hela tiden. Vet man inte om formen ryms så sätter man pappersbiten nere i vänstra hörnet så vet maskinen hur stort pappret är. När jag matat in skärmattan i maskinen med en knapptryckning så styr jag med piltangenterna tills jag är i det övre högra hörnet på pappersbiten och trycker på en knapp som heter “set paper size”. Som ni ser så har jag skurit en annan form på samma papper, men det är ok. Jag bara flyttar kniven nedanför den utskurna formen. Sen är det bara att trycka på knappen som det står “cut” på så skär maskinen ut formen jag valt.

IMG_4892

Här är min glada val utskuren ur pappret. Jag gör samma sak i två andra papper och väljer då lager två och lager tre på maskinen. I lilla boken som man får med cartridgen ser man lätt vilka former de olika lagren har så att man kan välja lämpliga färger.

IMG_4903

Här är alla tre lager klara. Jag limmar ihop dem med Zig 2 way glue. Pennan är perfekt för små detaljer och man har några sekunder på sig att flytta runt pappren om man råkar klistra lite snett först.

IMG_4904

Ett stycke glad val färdig. visst är den söt? Jag har blingat den med lite Stickles och så skuggat kanterna med mina ProMarkers så att den inte ser så platt ut. Sist har den fått lite blänk med en vit penna. Det såg väl inte så svårt ut? Ännu lättare är det att skära ut ur hela 12×12 ark med cardstock eller mönsterpapper.

IMG_4906

Skär du ur 12×12-papper så behöver du inte ställa in någon pappersstorlek, du bara matar in pappret och då vet maskinen automatiskt att du har ett 12×12-papper eftersom du inte ställt in någon annan storlek. Här har jag ställt in den mindre storleken för hand och den större valde jag funktionen “fit to page” för att få ordet så stort som det bara gick.

IMG_4908

Här har jag skurit ut skuggor till orden också. Ordkonsten kommer från en cartridge som heter Home Décor, där finns även många fina swirls och andra fina dekorativa motiv som blir fina att skära ut i självhäftande vinyl och dekorera hemma med eller använda till kort och LOs.

Jag hoppas att du fått veta lite mer om hur en Cricut Expression funkar. Det är en trevlig maskin som man kan göra många roliga projekt med. Det är ju bara fantasin som sätter gränser.

Det här inlägget postades i Verktyg. Bokmärk permalänken.

2 svar på Liten Cricut-skola

 1. viktoria skriver:

  du har en sådan maskin men hur ställer man in så de blir cm istället?

  • Maya skriver:

   Hej!

   Tryck på Settings på maskinen och tryck på sidopilen tills det står units på skärmen, tryck på OK och tryck åt sidan tills det står cm eller mm beroende på hur du vill ha det, tryck OK och sen på Settings igen för att komma ur menyn. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *