Letterpress

Idag är det långfredag så vad kan passa bättre än ett låååångt inlägg – med mååånga bilder!? 🙂 Jag hade turen att vinna en letterpress för ett par månader sedan och jag måste ju erkänna att jag inte hade en aning om vad det var för något! Nu vet jag! 😀 Jag tänkte att det säkert finns fler med mig som inte upptäckt behovet än – så därför har jag gjort en liten ”letterpress for dummies” å fotade massor när jag använde den för första gången!

DSC_0064

Allt man behöver för att komma igång finns i startkitet; plattor, papper, färg mm;

DSC_0065

Jag började med att välja en platta att trycka med och satte sedan fast den dubbelhäftande tejpen som medföljer och klippte till den;

DSC_0067

På själva enheten satte jag sedan fast skumgummibitar (som också medföljer) för att kunna mäta ut exakt vart pappret ska sitta;

DSC_0063

Därefter placerar jag motivet där jag vill ha det på pappret – med den klistriga sidan uppåt;

DSC_0066

Fäll över locket;

DSC_0067

Den självhäftande tejpen gör att plattan nu sitter på den andra sidan;

DSC_0068

Dags att lägga på färg! Man behöver verkligen pytte-pytte lite färg;

DSC_0069

Både klossen och brayern medföljer i startpaketet, rulla ut färgen ordentligt så att det är ett jämnt lager;

DSC_0071

Dags att rulla färg på plattan, jag tror att det är detta moment jag behöver träna mer på. Det är inte helt lätt att få färg jämnt över plattan – och det visar sig ju i det färdiga resultatet sen…

DSC_0075

Dags att fälla över plattan så att motivet hamnar på pappret;

DSC_0076

Å så veva genom en cuttlebug;

DSC_0081

Tada! Snyggt som sjutton! 🙂 Och tack vare skumgummikuddarna så är det bara att lägga dit ett nytt papper så hamnar motivet på samma ställe varje gång! Bara till att fylla på med lite mer färg på motivet och sedan veva igenom så många kort man behöver!

DSC_0083

Här kan man se att det var lite ojämnt med färgen på vissa ställen, och att det även var en liiiten skvätt utanför på ett ställe. Övning ger färdighet… Vad som också är otroligt snyggt men svårt att se på bilderna är att motivet liksom är embossat lite, en väldigt snygg detalj som ger ett ännu proffsigare helhetsintryck!

DSC_0084

Det medföljer en del texter också så jag gjorde samma procedur igen och fick till en text till mitt blivande kort också;

DSC_0088

Här är resultatet av mitt första försök med letterpress – på det högra kortet har jag varit ”slarvigare” å fått lite mer färg utanför… 🙁

DSC_0093

Trots att jag tyckte att jag använde jättelite färg så fanns det massor kvar så jag lekte lite till. Denna platta medföljer inte i startkitet utan den fick jag av min gulliga dt-kollega Maria;

DSC_0065

Som sagt, färgen räcker länge….

DSC_0067

Jag provade även att färglägga motivet med promarkers och det gick så bra så:

DSC_0063Så… Detta var alltså min första bekantskap med letterpress! Resultatet blir verkligen proffsigt och jag kan absolut se behovet och fördelarna när man ska göra många likadana kort, inbjudningar, tack-kort osv.

Önskar er en härlig påsk med mycket ägg – å pyssel! 🙂 Kram

kerstin

Det här inlägget postades i Inspiration, Tutorial. Bokmärk permalänken.

1 svar på Letterpress

  1. Pingback: Best of 2015 |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *