Skärmaskiner – allt du behöver veta

Idag blir det ett lååång inlägg, förhoppningsvis med information du har nytta av, särskilt om du är på väg att skaffa en ny skärmaskin.

Till att börja med finns det tre basversioner: stickskär, rullskär och giljotin. Jag kommer att visa alla sorter och i slutet av inlägget finns det länkar till de maskiner som i dagsläget finns i butiken. Vilken sort du behöver beror lite på vad du har tänkt använda den till. Tyvärr finns det ingen som täcker alla behov helt och fullt (kan vara därför jag har minst en av varje sort). Min förhoppning är att underlätta valet för dig, men det kan lika gärna vara så att inlägget väcker habegäret, så du läser vidare på egen risk. 🙂

Först ut är giljotinerna. Ett brutalt namn, men korrekt. De skär rakt, de större varianterna tar flera papper samtidigt, men sen kan de inte så mycket mer. Fast å andra sidan, en skärmaskin ska skära rakt, och det gör den!Cutting_01
Detta är min lilla giljotin. Den är ”bara” 22 cm lång, vilket gör att jag inte får in ett A4 på längden. Men ingen fara, det finns en större som är 10 cm längre! Det jag särskilt gillar med Tonic Studios maskiner (gäller alla deras maskiner) är att måttmarkeringarna är nersänkta eller upphöjda i plasten. De kan med andra ord inte slitas bort som tryckta markeringar kan.

Cutting_02
Den har ett enormt vasst knivblad.  Det gäller att ha fingrarna på rätt ställe när man skär och se till att alltid förvara den i nedfällt läge. Jag har aldrig varit med om att en giljotinskärare har blivit slö, men det beror förstås på vad du skär i för material. Givetvis går det att byta om det behövs. Viktigt när du skär med denna är att trycka på de genomskinliga plastflärparna när du skär, så att pappret inte flyttar på sig för då blir det inte så där rakt som du hade tänkt dig.

Cutting_03
Jag har den gamla varianten med endast cm vilket har gjort att jag har ritat lite på min för att markera de mått jag oftast använder eftersom jag nästan alltid använder tum. Den nya har dock både cm och tum. Jag behöver nog snart en sådan…

Cutting_04
En giljotinskärare är perfekt att skära foton med. Hemmautskrivna foton blir gärna trasiga i kanten i en stickskärmaskin. Här ovan ser du skillnaden. Kanten till vänster är skuren med en stickskär och den till höger med en giljotin. Jag skaffade giljotinen när jag började med PL och tröttnade på att alla mina foton hade trasiga kanter. Vill du ha den distressade looken är det förstås perfekt!

Vi går vidare till stickskärmaskinen…Cutting_05
Precis som med giljotinen har jag en gammal version. Förr var Tonic Studios prylar turkos, nu är de härligt orange som skärbladet jag har. Men det är samma maskin ändå. Min absoluta favorit. Den hänger med på träffar och jag får ofta leta efter den då jag använder den på fler ställen än vid mitt hobbybord. Som synes är alla måttmarkeringar gjorda direkt i plasten även på denna.

Cutting_06
Alla markeringar finns i både cm och tum. Enkelt och tydligt.

Cutting_07
Det orange bladet är ett skärblad. Funkar kanon i ett papper i taget, men slits ganska fort om du skär foton (och fotots kanter blir ännu trasigare). Det är en ytterst liten spets som gör att du kan precisionsskära. Det grå är ett bigblad som du använder när du vill markera viklinjer. Båda går att köpa till som extra om det blir slött eller kommer bort.

Cutting_08
Maskinen har även utfällbara armar om du vill skära i något som är bredare än 6 tum. Måttmarkeringar på båda och det är inget glapp i markeringarna i skarven som det ofta är på andra.

Cutting_09
Du fäller lätt upp den genomskinliga linjalen och skjuter in pappret under och fäller sedan ner linjalen igen. Ser nu att bilden inte är så jättepedagogisk… det är bäst att ha skärbladet längst upp eller längst ner så att skäret inte gör märken i pappret när du fäller ner det.

Cutting_10
Det här är den stora fördelen med en stickskärmaskin (förutom att den oftast är lite mindre och smidigare att ha med sig) – du kan skära ut rutor var du vill i ett papper. Mycket praktiskt, särskilt om du vill skära ut ett fönster eller liknande. Spetsarna på skärbladet visar exakt var du skär och det är lätt att antingen följa markeringarna på linjalen eller att se på tidigare skär när du är framme.

Cutting_11
En ram eller ett fönster… Snabbt och enkelt.

Nu kommer vi till rullskärmaskinerna. Givetvis har de också egenskaper som de andra inte har… (hur går det med habegäret?).

OBS! Min maskin tillhör inte någon av de modeller som finns i butiken. Jag har köpt min på annat ställe, men principen är densamma för alla. Med två rullskärmaskiner hemma (en vanlig storlek och en som tar papper upp till A3) kunde jag inte på något sätt motivera för mig själv varför jag skulle ha en till då jag sällan använder denna modell. Personligen föredrar jag giljotin och stickskär för jag känner att jag har mer kontroll över var det blir skuret, men jag vet många som föredrar rullskär framför alla andra. Det är nog mest en vanesak.
Cutting_12
Skärbladet sitter på en ”pinne” som man drar över pappret. Denna modell skär så fort man drar bladet, men många kräver lite tryck vilket gör att man till viss del kan skära ut ramar och fönster.

Cutting_13
När man plockar isär den ser man tydligt varför den kallas rullblad…

Cutting_14
Min maskin har inga precisionsmarkeringar (jämför med spetsarna på stickskärbladet) men många har det och då är det lättare att försöka få ut en ram. Mitt försök gick som synes inte så värst bra. Har du, eller väljer, en rullskärmaskin med mittmarkeringar på hjulet så ska det funka bättre. Åtminstone säger de som älskar rullskären det, själv har jag faktiskt inte provat. Jag får lita på dem.

Cutting_15
Den största fördelen med rullskär är att det är möjligt att göra olika mönster. Min stora kan (från vänster till höger): vågigt, biga, perforera och skära rakt. Detta är helt omöjligt med giljotin och stickskär och var den största anledningen till att jag köpte en rullskärmaskin till slut.

Cutting_16
En del maskiner har flera olika mönsterhjul att köpa till som extra tillbehör!

Sen finns det specialprylar också, som Ultimate Pro. En ”väska” som har massor av funktioner, varav en är skära och biga.Cutting_17
Du sätter fast linjalen på rätt plats och skär med kniven i skåran.

Cutting_18
Eller så väljer du bigverktyget och gör en viklinje.

Cutting_19
Sen finns det massor av möjligheter att göra embossingmönster i papper, vika specialkort utifrån färdiga markeringar etc. Det finns en DVD som visar allt kul! Jag har haft min jättelänge men inte använt den så mycket som jag kanske borde gjort. Hmmm… nu när den ändå är framme…

Cutting_20
Inuti finns alla tillbehör och instruktioner.

Cutting_21
Stängd tar den inte så mycket plats som man skulle kunna tro. Om jag inte minns helt fel finns det olika kit och plattor som man kan komplettera med.

Har du orkat läsa ända hit är jag imponerad! Hoppas du kommit fram till vilket sorts skärmaskin som passar dina behov bäst. Eller så är du som jag och behöver minst en av varje. Just nu känner jag ett väldigt stort behov av en stooor giljotinskärare.

 

helena

 

Materiallista:
Om du klickar HÄR kommer du till sidan med alla skärmaskiner.

Vill du ha en specifik typ väljer du nedan (och jag hoppas verkligen att alla maskiner ligger under rätt rubrik. Jag har personligen inte testat alla så vill du ha fler detaljer om någon speciell så besök butiken eller skicka ett mail på info@ciliinpaper.se):

Stickskärmaskiner:
Tonic Studios Super Trimmer
Extra skärblad till Super Trimmer
Extra bigblad till Super Trimmer
American Crafts Pink Craft Blade Timmer
American Crafts Cutup Portable Craft Trimmer
Extra skärblad till Cutup Portable Trimmer
We R Memory Keepers Trim & Score Board
Extra skärblad till Trim & Score Board

Giljotinskärmaskiner:
Tonic Studios Craft Giljotin 22 cm
Tonic Studios Maxi Giljotin 31 cm

Rullskärmaskiner:
American Crafts Combo Blade Trimmer
Crafter’s Companion Clevercut Mini
Extra skärblad till Clevercut Mini
Crafter’s Companion Clevercut
Extra mönsterskärblad till Clevercut: Original, Contemporary, Classic
American Crafts Cutup Cartridge Trimmer

Specialare:
We R Memory Keepers Twist Timmer Magnetic Combo Pack
Används ihop med en magnetisk skärmatta:
We R Memory Keepers Magnetic Cutting Set
eller
We R Memory Keepers Trifold Magnetic MatAmer

Specialmaskiner:
The Ultimate Crafter’s Companion Pro
Instruktions-DVD till Ultimate Pro

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Verktyg och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Skärmaskiner – allt du behöver veta

  1. Petra Gustafsson skriver:

    Hej jag läste ditt inlägg om skärmaskiner. Och undrar vart kommer din skärmaskin från som är rullblad? Skulle vilja ha en sån om dom finns fortfarande att köpa 🙂
    mvh Petra

  2. Pingback: Mina 3 favoriter | Pyssel Karin

  3. Pingback: Mina 3 favorit saker |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *