Concord & 9th Turnaboutstämplar

Ett av mina absoluta favoritmärken är Concord&9th – jag älskar deras stämplar och dies! De gör bland annat stämplar som kallas för Turnabout – dvs stämplar som man vrider runt (fast i praktiken vrider man hellre papperet då det är enklare) – riktigt roliga och variationsrika stämplar. Här ser ni några olika varianter, de flesta är lite större som passar ypperligt för bakgrunder. Men idag ska jag använda mig av den mindre Dahlia och jag tänkte visa hur man använder en Turnabout-stämpel, det är inte så svårt.
På baksidan av förpackningen finns det en mall som matchar stämpeln. Det första du måste göra är att ta fram en linjal och en vattenfast penna. Måtta in stämpeln med baksidan upp så att den ligger exakt över mallen, lägg linjalen över stämpeln längs markeringen som går ”från hörn till hörn” och rita ett streck med pennan. Du gör givetvis markeringen även på andra hållet och därefter ser stämpeln ut så här (men du behöver inte halka med pennan som jag gjort 😉  ) Några av Turnabout-stämplarna är helt kvadratiska, som denna med hjärtan, och då ritar man bara strecken från hörne till hörne. När du sen ska stämpla så behöver du ha en kvadratisk mall att fästa papperet, som du ska stämpla, på. Jag har gjort mallen något större än den stora hjärt-turnaboutstämpeln för denna mallen ska jag spara. Man kan med fördel laminera mallen så håller den längre.
Mallen har jag placerat i hörnet i min Misti. Man KAN stämpla på fri hand men Mistin gör det SÅ mycket enklare. När mallen ligger på plats i hörnet lägger jag stämpeln över och ser till att markeringarna på stämpeln ligger exakt över markeringarna på mallen. Därefter stänger jag locket och stämpeln sitter på plats redo att användas. Nu tar jag det papper jag ska stämpla, jag sätter lite tejp undertill och placerar det på mallen. Det måste vara tillräckligt med tejp för att det ska sitta kvar på mallen men det ska gå att ta loss, utan att det förstörs, när stämplingen är klar.Papperet sitter på plats på mallen, mallen sitter på plats i Mistin, stämpeln sitter på plats i Mistin och jag har valt stämpeldynor jag ska använda. Nu är det alltså bara att tuta och stämpla, jag börjar med färg nummer ett och den stora fördelen med Mistin är ju att om stämpeltrycket ej blir bra kan man repetera stämplingen på exakt samma ställe.  När första stämplingen är klar, rotera mallen med papperet ett kvarts varv, gör rent stämpeln… … och fortsätt stämpla med nästa färg. Fortsätt ytterligare två gånger, dvs totalt fyra stämplingar, och voilá – visst blir det snyggt! Om man inte vill stämpla på ett kvadratiskt papper, eller icke centrerat så går det ypperligt. Du fäster bara ditt papper på önskad plats på mallen och eftersom du roterar hela mallen som är kvadratisk… … så fungerar det på samma sätt utan problem!Så här blev de färdiga korten. Texten är stämplad och embossad med clear emossingpulver och papperet under kommer från Lawn Fawn. Motivet är monterat med 3d-tejp under för att få lite effekt.På det rektangulära kortet valde jag att stämpla och embossa med guld den sista stämpelrundan. Jag matchade dessutom med guldpapper på långsidorna under.

Textstämplarna kommer från InkyWings och de är riktigt härliga. De lite större vackra och snirkliga samt de mindre skrivmaskinsskrivna rappa texterna – jag hittar hela tiden nya fyndiga texter på seten jag har hemma och det är kul att leta kombinationsmöjligheter till kort :-).

Men… hur gör man då när man även ”råkat köpa” en die som matchar en Turnaboutstämpel? Grattis till ”råkat-köpet” 😉 för du får ännu fler kombinationsmöjligheter och personligen tycker jag det blir riktigt, riktigt snyggt!

Här har jag har stämplat tre gånger men den fjärde stämplingen vill jag ersätta med att stansa istället. Även dien måste man märka upp första gången. Ta fram baksidan av stämpelförpackningen igen.. … och placera dien över mallen. Titta noga så allt matchar; här ser jag inga löv utom det enda (som finns för att det ska vara enklare att passa in dien) och det syns bra och hålet i mitten ska placeras mitt över där linjerna korsas. Fäst dien med lite tejp… … och plocka fram penna och linjal igen. Rita linjer på dien efter mallen, precis som du gjorde på stämpeln. Här blir dock inte linjerna fullt kompletta som ni kan se.  Eftersom dien inte ”når ända ut till kanten” får man göra markering på/runt stämpelmotivet, lite försiktigt med en blyertspenna. Därefter kan man måtta in dien med hjälp av blyertsstrecken. Kom ihåg hjälplinjernas korsning i mitten – där ska diens mitt vara. Stansa… … och voilá – visst blir det snyggt?!
Glöm nu inte att sudda bort blyertshjälplinjerna innan du monterar motivet på ett kort!
På detta kortet valde jag att sätta ett silverpapper under motivet – så istället för en ”stämpelomgång” blir det en 3d-effekt med silverpapper.

Lycka till med turnaboutstämplandet!
På återseende! Scrappa lugnt!

lenislenis/Lena

Material:

Concord & 9th Clear Stamps 4X8 – Dahlia Turnabout  
Concord & 9th Dies – Dahlia Turnabout  
InkyWings Motivstämplar Clear Stamps – Inbjudan Script  
InkyWings Motivstämplar Clear Stamps – Snorkigt #1  

Crafters Companion Neenah Classic Crest Card Pack A4
Bazzill Cardstock
Lawn Fawn Single-Sided Petite Paper Pack 6X6 36/Pkg – Knit Picky Fall
Tim Holtz Idea-0logy Kraft Stock Cardstock Pad 8X8 36/Pkg-Metallic Gold & Silv
VersaFine Ink Pad – Onyx Black
VersaMark Watermark Stamp Pad
Altenew stämpeldynor  (här finns många härliga set med stämpeldynor som matchar varandra)
Tonic Studios Nuvo Glitter Embossing Powder – Gold Enchantment 596N
Tonic Studios Nuvo Embossing Powder 22ml – Crystal Clear 603N

Tonic Studios Craft Guillotine – 22cm Handy comfort + Trimmer 158e
Cutter Bee Scissors 5 Original
MISTI Stamp Tool
EK Success Powder Tool Applicator
Provo Craft Cuttlebug Machine
Scotch Advanced Tape Glider & Tape
Tonic Studios Nuvo Deluxe Adhesive

Stix2 Jumbo Roll of Double Sided Foam Tape
Scotch Quick Dry Adhesive
Tonic Studios Nuvo Glue Pen
Zig 2 Way Glue Pen

Det här inlägget postades i Inspiration, Tutorial och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *