Vattenpensel Zig BrusH20 Pen

Jag är ganska så lat av mig. Jag är dessutom väldigt dålig på att planera mina projekt. Jag liksom börjar i ett hörn och sen blir det lite vad det blir. Därför är det bra när man kan ha saker nära till hands. Jag orkar till exempel inte knata iväg och hämta ett glas vatten mitt i scrappandet om jag ska använda en pensel. Därför är Zig BrusH20 Pen perfekt för mig! Det är en pensel med inbyggd behållare för vatten. Man får träna lite för att få in rätta tekniken men sen är det ett toppenbra redskap. Jag köpte en annan vattenpensel, kanske hälften så dyr, från ett ställe som jag brukar kalla “gubbdagis”. Skillnaden mellan den penseln och Zig-penseln är enorm. Den billiga droppar stora blubbar vatten lite slumpmässigt så med jämna mellanrum dränker den det man arbetar med. Jag var riktigt besviken på den så det lönar sig att köpa en lite dyrare pensel faktiskt. Annars kan man nog nöja sig med ett vattenglas och en vanlig pensel så slipper man gråa hår.

Jag ska visa tre olika tekniker som jag använder mig av med vattenpenseln och det bra är att mellan varje färg kan man bara torka av penseln (jag drar den mot baksidan av handen), kanske trycka försiktigt på hylsan så att den spolar bort färgen och sen kan man ge sig på nästa teknik.

Först har jag använt distresser för att färglägga fjärilar från Tim Holtz Papillion-set. Det viktiga är att stämpla med vattenfast färg, jag använder Versa Fine men Rangers Archival är likvärdig.

IMG_5283

Jag stämplar stämpeldynan mot en non-stick yta och plockar upp pyttelite färg med penseln och så fäglägger jag. Börja med de delar som ska vara mörkast, till exempel kanterna. Jag använder vanligt akvarellpapper som håller färgen bra och tål att gnuggas på utan att det smular sönder.

IMG_5284

Nästa metod. Jag stämplar med Distress ink. Sedan använder jag penseln direkt efteråt och drar ut den stämplade färgen över fjärilen. Eftersom distressfärg är vattenlöslig och väldigt pigmentrik så behövs det ingen extra färg på penseln.

IMG_5286

Jag har dragit ut färgen på vingarna men inte på kropparna så att ni kan se skillnaden. Jättefint om man vill ha en mjuk effekt.

Det tredje sättet jag ska visa är liknande. Jag börjar med att stämpla fjärilarna med Distressfärg. Denna gång värmer jag motivet med min embossingfön efteråt (här vill jag passa på att tipsa om Rangers fön som är nästan helt tyst och knappt blåser allt så att inte allt embossingpulver flyger iväg. Den står på önskelistan). Det kallas att värmesätta och det gör att den vattenlösliga färgen liksom fastnar i papprets fibrer. Det kan fortfarande blöda om man gnuggar mycket men det sitter ganska bra.

IMG_5289

Därefter blandar jag en glaze med perfect pearls. Jag bara doppar toppen på penseln i perfect pearlsen och plockar upp en dutt. Sen tar jag och smetar ut det på non-stickunderlägget tills färgen är jämn och lagom tjock. I detta fall vill jag ha en rätt tunn färg så att det inte täcker linjerna på fjärilens vingar. Jag blandar även i en gnutta av samma distressfärg som jag stämplade med för att fäga glazen lite. Sen målar jag vingarna med penseln som vanligt.

IMG_5291

Såhär blev de färdiga fjärilarna. Helt olika resultat med små medel. Jag gillar att omväxla mig i mina tekniker. Med små knep så får man olika resultat och det är det som är det roligaste med att måla stämpelmotiv!

IMG_5296

Hoppas att ni fått lite inspiration att måla med vattenpenseln (eller med vanlig pensel om ni föredrar det). Blir det inte perfekt direkt så ge inte upp, övning ger färdighet!

Det här inlägget postades i Inspiration, Verktyg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vattenpensel Zig BrusH20 Pen

  1. Ziro skriver:

    Vad kul att se olika sätt att färglägga på! De blev fina alla tre varianterna, men de sista blev nog finast!

  2. |Linda| skriver:

    Åh en till som gillar den pennan. Den är bra till allt! Men jag måste snart köpa en ny för min har blivit så fransig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *