Bandförvaring

Jag tror att jag har hittat världens bästa bandförvaring! Åtminstone för oss som har en massa lösa band och inte så där snyggt på stora rullar. Köper man färdiga rullar och har gott om plats hemma kan man skaffa fina ”rullhållare” till det (finns ett par olika). Annars kan du läsa vidare… 🙂

Jag har provat flera olika sorters förvaring för mina band. Ett tag trädde jag upp dem på så kallade Ribbon Tags som jag gjort själv av gamla förpackningar. (Finns att köpa färdiga i olika storlekar om man inte gillar de hemmagjorda eller inte har ork att göra dem.) Enkelt och praktiskt så länge de kunde hänga fritt, men skulle man ta med sig dem trasslade alla band ihop sig. Dessutom funkade det inte så bra för alltför långa band.

Sedan övergick jag till platspåsar med ziplock på (köpta i matvarubutiken). Inga problem när man skulle ha med sig dem, det gick att trycka ur luften ordentligt och få ner mycket i packningen, men fortfarande fanns problemet att de trasslade ihop sig och det var svårt att se vad som egentligen fanns i påsen. Å andra sidan kunde man trycka ner både långa och korta band!

Häromdagen visade Cicci  mig en ny typ av bandförvaring och jag var såld direkt! (Gillar deras lite kaxiga företagsnamn: Best! Samma som gör PortaInken.) Köpte en basförpackning och en refill. Då min första dag på sommarledigheten inleddes med regn efter en vecka av strålande sol passade jag på att organisera lite bland mina band och så här fint ser det ut nu:

Enda problemet är att jag måste skaffa minst en förpackning till. Som synes fattas det massor av färger här och de banden ligger fortfarande kvar i sina påsar och längtar efter att bli upprullade lika fint som de ovan.

Hur funkar den då? Jo, den är väldigt enkel att använda och just enkelheten i designen gör att du kan veva åt det håll som känns mest naturligt för dig – emot eller från dig –  och det spelar ingen roll om du är höger- eller vänsterhänt för den funkar lika bra på båda håll!

Du börjar med en trasselhög av band:

Ta fram ”rullaren” och välj ut ett band i lagom längd. Jag valde att strunta i de som var kortare än ca en halvmeter.

Trä på den lilla plattan på pinnen (återkommer med nyttan av denna längre ner):

Trä i bandet i skåran och under stödet och börja veva åt valfritt håll. Jag är högerhänt så om du är vänsterhänt får du tänka spegelvänt. 🙂 Plattan fungerar som stöd så att du får en rak kant och dessutom ser du lätt att det inte blir en så tjock rulle att den inte går ner i lådan då plattan har samma storlek som facken! Jag har rullat mina band ganska hårt så att de inte ska rulla upp sig för mycket så att de blir svåra att få ner i lådan.

När bandet är upprullat kommer den tredje anledningen till att du ska ha på plattan – den underlättar när du ska ha av bandet från pinnen!

Ner i lådan… En del band är särskilt bångstyriga. Då får man spara dem till sist, rulla hårt, stoppa ner i lådan och stänga locket så fort det går!

Smidigt, eller hur?! Men det finns fler finesser med dessa lådor…
Varje fack rymmer ett band upp till 20mm brett, men om man som jag har många smalare band kan man använda plattorna som avdelare och ha två bredvid varandra. Det funkar inte med två 10mm band tillsammans, men ett 10mm och ett smalare eller två smalare går väldigt bra. Fast så smala band som 1mm fungerar mindre bra. Man behöver vara väldigt pillig och utrustad med mycket tålamod!
Här nedan ser du ett par avdelare:

Det följder med sex avdelare, men de räckte inte långt för mig så jag tog en bit stadig kartong och ritade av en platta på och klippte ut. Hålen brydde jag mig inte om att klippa ut då de bara ska fungera som just avdelare. Se bara till att du sparar en platta löst för upprullning av fler band!

En kul finess till orkar du nog läsa om du hängt med så här långt:
När man stänger asken ordentligt sitter banden fast ganska bra och rullar inte ut sig när man slänger ner asken bland alla andra saker man packar när man ska iväg på träff eller något.

Men om man öppnar lite försiktigt (för att öppna hela asken får man ta i ordentligt med båda händerna, så våga ta i!)  stannar asken i ett utdragsläge med en millimeters springa så att det går lätt att dra ut det band man vill ha! Det är någon som har tänkt till när de designade dessa askar!

De band som är för korta för att rulla upp får jag fortsätta fundera på hur jag ska förvara på bästa sätt. Det kanske blir såna här (finns i två olika storlekar) eller något helt annat. Återkommer om jag får en snilleblixt!

Det här inlägget postades i Förvaring. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *