Metallembossing

Hade lite ångest över vad jag skulle göra till veckans DT-inlägg. Idéer finns det gott om, men det ska ju helst passa affärens utbud lite också 🙂 Började spåna på något med alla metallverktyg jag köpt av Cicci och fick till slut en idé. Av denna idé blev det inget just idag, det blev något annat – en ram av metallfolie. Hade inte planerat från början hur den skulle se ut, utan det blev lite vad det blev och jag är ganska nöjd med resultatet! Och ramen kommer att användas i ett större projekt så småningom…


Då jag hade ett metallark i Bronzed God hemma (det står faktiskt God på företagets hemsida och inte Gold…) utgick jag från det och därför blev fotot omgjort i gammeldags sepiaton innan jag skrev ut det. Jag mätte ut mitten och sedan var fotot skulle vara. Man får rita försiktigt på baksidan med en vattenfast penna om man vill märka ut något då alla märken syns på framsidan om man trycker lite! Jobbade från baksidan av metallarket då jag ville att mina mönster skulle vara embossade (som att de kommer upp ur arket). Vill man ha debossade mönster (”intryckta”) jobbar man från ovansidan.


Glömde fota när jag gjorde den innersta delen av ramen, men här ser man på en liten bit överbliven metall. Har lagt den mycket användbara Tim Holtz-linjalen med den stålkantsförsedda sidan mot mitt rullverktyg för att få en rak kant. Lade den med nollan på mitten när jag gjorde den riktiga ramen för att lättare få rätt längd på alla sidor. De längsgående linjerna gör det dessutom lätt att få samma avstånd från kanten varje gång. Sen var det bara att rulla med den svarta mattan under för att få ett lite mjukare underlag. Man får trycka ganska hårt, men inte jättehårt. Bäst att träna på en liten bit innan…


Sedan flyttade jag metallen till akrylmattan och drog utmed kanten (på ovansidan) för att markera mönstret lite mer. Just här använde jag en liten kula, men det finns en liten vit plastspets som nog egentligen är tänkt att användas till detta. Jag har växlat lite vilken jag har använt beroende på hur mönstret ser ut.
UPPDATERING:
Fick ett gulligt mail från Cheryl, ägaren till Ten Seconds Studio, där hon informerade om att man helst inte ska använda kulorna till att markera mönstren då de kan repa metallen! Man ska använda de vita spetsarna. Jag har bara en och tyckte den var lite för spetsig för detta, men jag har beställt de med rundad spets och hoppas de kommer snart 🙂 


Utanför den randiga delen ville jag ha upphöjda cirklar. Jag började att med hjälp av linjalen märka ut var de skulle vara. Vattenfast penna på baksidan – hålen i linjalen gör att de kommer på exakt avstånd! På mitt testark markerade jag först med den tunnaste metallspetsen, men det märket fanns kvar efteråt, därför övergick jag till pennan…


Så här ser kulverktyget ut – en kula i ena änden och skålformad i andra. Den finns i flera olika storlekar.


Med den svarta mattan som underlag tryckte jag kulan mot alla prickar jag ritat ut på baksidan.


Så här såg det ut på framsidan…


När man lägger metallarket på akrylmattan med framsidan upp och trycker till med den skålformade änden över alla ”kultryck” blir det så här snyggt. Visst är det läckert?!
Sedan gjorde jag ytterligare en mönsterrand med ett rullverktyg, men det glömde jag också att fota…


Slutligen drog jag en rand från baksidan med plastspetsen. Tyckte inte att det blev en snygg kant där jag klippt och inte var den riktigt rak heller, så jag tänkte försöka vika in den i stället.


Klippte jack i hörnen för att det inte skulle bli för tjock. Var noga med att fånga alla små metalldelar och släng dem, särskilt om ni har småbarn och/eller djur hemma, för de kan vara lite vassa och är säkert inte nyttiga att få i munnen!


När jag vikt in alla kanter rullade jag försiktigt för att trycka till den, för jag ville ha ytterkanten helt platt.


Så här ser baksidan ut. På denna bilden ser man tydligare färgskillnaden mellan fram- och baksidan. Baksidan är blank aluminium och fungerar lika bra som framsida om det är det man är ute efter. Man kan även slipa de upphöjda delarna på framsidan och få fram det blanka (det blir jättesnyggt) men jag var inte ute efter den effekten just idag.


Dessa verktyg har jag använt idag:

  • Tim Holtz sax – funkar bra att klippa i metall. Tänk bara på att den lämnar en lite ”taggig” kant då bladen inte är helt släta. Det kan hjälpa att vända den, man får pröva sig fram lite hur det blir.
  • Tim Holtz designruler – den enda linjal man behöver (så länge man inte använder cm :-))
  • Mattorna (säljs i ett set med alla tre)
  • Diverse embossingverktyg för metall (scrolla ner en bit på sidan så kommer de fram)
  • Metallark – dessa kommer till butiken i slutet av juli om allt funkar som det ska. Hamnar i katergorin specialpapper.
  • Supertejp (ej på bilden) – för att fästa fotot på metallen. Denna tejp har jag använt ibland där inget annat fäst, varken flytande klister eller annan tejp.
Vill du se mer av metallverktygen så kolla på dessa galna tjejer från Ten Second Studios!
Det här inlägget postades i Inspiration, Verktyg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *