Förvaring av bling

Det mesta av mitt ”bling” (dvs pärlor och rhinestones) har jag haft i ziplockpåsar från matbutiken. Hittills har det funkat helt OK, men det är lite svårt att se vad man har utan att hälla ut allt på bordet. Tina visade mig för ett tag sedan hur hon hade löst sin förvaring och jag tyckte att det var så bra att jag härmade henne. Så all credit för denna idé går till Tina! Skillnaden på hennes och min är att hon tog ett plastfodral från ett videoband och jag köpte ett plastfodral. Mitt är något större så det får plats lite mer…


Själva fodralet är egentligen tänkt för stämplar, men man måste ju inte ha allting som det ursprungligen var tänkt! Det finns i en storlek större också!


Det finns ett ordenligt snäpplås som håller ihop fodralet och fyra stycken ställen som hakar i varandra för att det ska sitta ihop på rätt sätt och inte komma snett.


Jag hade ett par albumomslag i tjock plast liggandes som jag skar ner till lagom storlek (ca 9″x6″ till detta fodral). Önskar att jag hade haft en giljotinskärare, för med en rullskärare blev det bara snett för plasten gled och en ”vanlig stickskärare” (eller vad de nu heter) funkade inte alls i så tjock plast. Jag fick klippa i stället vilket gjorde att det inte blev precis så rakt och snyggt som jag tänkt mig. Men det gör inget. Om man inte har tjock plast så kan man ju alltid köpa de sidor som är tänkta till fodralet (att sätta stämplar på)… Finns givetvis sidor till det stora fodralet också.


Det är tre pinnar att fästa sidorna i där man lyfter upp en pigg för att sätta in eller ta ur sidor. Mycket praktiskt. Men givetvis är det inte svensk standard på  hålen. Vad gör man då?
Har man en håltagare som gör större hål än ett vanligt hålslag (och klarar tjocka material – Crop-a-dilen har inte tillräckligt stora hål tyvärr, annars är den bra till tjocka material) så använder man den så här:

Skär till ett papper som är lika stort som plastsidan.


Dra en lodrät linje ½” in från vänsterkanten och markera mitten (mycket enkelt med Tim Holtz rutiga linjal – den ordnar allt på en gång).


Sätt en gluedot på de yttersta pinnarna.


Sätt fast pappret och måtta noga efter linjen och mittmärket.


Jag satte lite distressink på piggen och tryckte till för att lätt kunna märka ut var hålen skulle vara. Lätt att torka bort sen också.


Gör hål med öljettsättare (jag använder Silent Setter – underbart tyst).


Använd pappret som mall och markera hålen på plastsidorna.


Om dina plastark inte lyckades få exakt samma mått kan du lägga dem ovanpå pappret och rita från baksidan i stället. Det spelar ju ingen roll eftersom plasten är genomskinlig! Det viktiga är att hålen är i rak linje och på rätt avstånd.

Om du (som jag) inte har en tillräckligt stor hålgörare får man mixtra med ett vanligt hålslag. Här visar jag på ett vanligt papper…

Mittenhålet placeras mot ett av de inre hålet i hålslaget (på bilden ser man det översta hålet till höger och det understa längst till vänster)  och så slår man hål. Mitt hålslag var väl inte jätteförtjust i denna tjocka plast, men det struntade jag i för jag ville absolut ha de här hålen. Sedan flyttar man mittenhålet till det andra inre hålet och slår hål i plasten. Lite svårt att förklara, men hoppas du förstår.

Resultatet blir många hål, men tre av dem passar i fodralet!


Precis som på videofodral kan man ta ut omslagspappret och dekorera ett eget så att fodralet blir persoligt. Har man många så kan man skriva på ryggen vad de innehåller och ha de i hyllan. Snyggt och prydligt. Detta ska jag göra en annan dag när jag har mycket tid… 🙂


Sen kommer det roliga: att pussla ihop allt bling så att så mycket som möjligt får plats. Jag klippte rent och fäste med gluedots på plasten. Då är det enkelt att ta bort när de är slut så gör man plats för nya, för visst köper även du nya, vare sig de gamla är slut eller inte??? För att komma ihåg vilken tillverkare det är har jag behållt en del av förpackningen och klistrat fast den med. Här kan du ju också roa dig med att färgsortera eller sortera på tillverkare eller… ja, du gör ju som du vill. Jag gjorde lite av varje.


Nålar (pins) är vassa och svårförvarade så jag tänkte att även de skulle få plats. Jag tog en liten bit cardstock, vek på mitten och tejpade fast nålarna. Sen fäste jag alltihop med gluedots på plasten.


Nu sitter de snyggt och jag behöver inte sticka mig på något vasst.

Visst blev det läckert?!? Nåt att göra under en regnig sommardag kanske? Jag är jättenöjd med mitt och tacksam att Tina visade sitt fodral. Nu behöver jag bara ett till, för jag hade visst mer bling än jag trodde fast nu kommer det att bli mycket lättare att hitta och se vad jag har och då kanske jag använder fler!

Det här inlägget postades i Förvaring. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *