Julkort med vikt julgran

Idag kommer ett exempel på ett snabbt och enkelt julkort som ser lite krångligare ut än det faktiskt är.

Julkort-1406_01
Här är det färdiga kortet. En bas på 6×6 tum (färdigmönstrat och allt) och en vikt julgran i matchande papper. Det blir snyggast om pappret är dubbelsidigt, men självklart går det bra med ett papper med enfärgad baksida också. Har man mycket tid och tycker det är roligt kan man ju alltid stämpla/måla själv och fixa ett eget mönsterpapper. Mina papper kommer från en av Bo Bunnys gamla vinterkollektioner tror jag. Årets papper skulle passa väldigt bra (tycker jag).

Julkort-1406_02
Den blå sidan av mitt papper hade färdigt glitter på sig, men utmed den bruna kanten har jag lagt lite stickles i matchande färg.

Jag har hittat beskrivningen på Splitcoast Stampers, men för er som inte vill ha en tutorial på engelska har jag gjort en på svenska.

Julkort-1406_03
Börja med en cirkel i valfritt papper och valfri storlek. Enklast är att använda cirkeldies, men har man inga sådana går det att rita med passare eller efter ett glas eller nåt i rätt storlek och klippa. Min cirkel är 3 3/4 tum, vilket ställde till det lite när jag skulle märka ut mitten. Det är lättare att räkna i tum om man använder hela och halva, men allt går om man vill. Gillar du att räkna så kan du välja precis den storlek du önskar, vill du göra det lite lättare väljer du hela/halva eller arbetar i centimeter.

Julkort-1406_14
Hur stor blir den färdiga granen? Ja, lite svårt att säga exakt. Här syns min gran i utvikt läge och det är tydligt att diametern är 3 3/4 tum. Den färdiga granen är knappt en tum mindre så den blir ca 75% av ursprungsdiametern (tror jag, räknade bara som hastigast). Mindre blir den i alla fall! 🙂 Är det viktigt att den blir ett exakt mått så provvik i ett billigt papper först.

Julkort-1406_04
Börja med att dela cirkeln på mitten. Jag tyckte att det var enklast att lägga den i skärmaskinen och sedan se till att det var samma mått på båda sidor. Då vet jag att den ligger precis på mitten. Är cirkeln större än 4 tum funkar inte detta (åtminstone inte i denna skärmaskinen) men vet du vad halva diametern är så är det ju bara att lägga vänstersidan på det måttet och skära.

Julkort-1406_05
Här är mina två halvcirklar. Snöflingepappret är vinrött på baksidan. Gillar när det är kontraster.

Julkort-1406_06 Julkort-1406_07
Sen gäller det att märka ut mitten på halvcirkeln. Tim Holtz linjal är ett av mina favoritverktyg och till detta är den helt perfekt. Se till att du har samma mått på båda sidor (övre bilden) så är det bara att markera vid nollan. Jag ville inte ha ett blyertsstreck så jag tog en embossingkula men märket kommer inte att synas sen och vill man så finns det ju suddgummin.

Julkort-1406_08
Vik ner ena kanten till mittenmärket. Tryck till vikningen så att den blir helt platt.

Julkort-1406_09
Julkort-1406_10
Vik sedan upp kanten och lägg den utmed den vikta kanten och tryck till.

Julkort-1406_11
Vänd på pappret.

Julkort-1406_12
Ta tag i sidan du redan vikt och vik upp så att den ligger rakt mot diametern (låter det krångligt förstår du när du gör det).

Julkort-1406_13
Tryck till vikningen och lägg lite lim eller tejp under alla tre vikningarna så att granen blir platt.

Julkort-1406_15
Här är de granar som blev av mina halvcirklar. Den sida av pappret du har uppåt när du gör den första vikningen blir toppen av granen. Jag provade båda hållen för att se skillnaden. Nu är det bara att dekorera på valfritt sätt. På kortet ovan använde jag stickles, men det finns ju hur mycket roligt som helst att klistra fast: blingstenar, pärlor, glitter, paljetter, band, snören… Möjligheterna är oändliga.

Julkort-1406_16
I stället för att lägga stickles på dessa granar provade jag mina nya Wink of Stella-pennor. Det är glitterpennor med eller utan färg. Jag valde genomskinlig till mina granar. Det glittrar verkligen! Pennorna har penselspets och är enkla att måla med vare sig du vill täcka en yta (som jag gjort) eller färglägga ett stämplat motiv eller framhäva ett motiv på ett mönstrat papper.

Julkort-1406_17
Här kan du se att papprets mönster och färg fortfarande syns igenom allt glitter.

Lycka till med vikningarna!

Det här inlägget postades i Inspiration och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *