Heat transfer-tryck på kläder

Jag har ju tidigare skrivit om Silhouette Cameo, och gett tips på vad man kan hitta på för skoj med den. Idag tänkte jag visa er hur man gör så kallade heat transfer-tryck!

Jag och min 13-årige son hade riktigt kul en söndag för några veckor sen! Vi plockade fram  den vita heat transfer-vinylen som jag köpt tidigare. Sonen ville nämligen ha en del text tryckt på sina längdskidkläder.

I butiken finns MASSOR av skoj material att använda i sin Silhouette! Här kommer tips på några olika heat transfer-material. Från vänster till höger:
*Slät i storleken 9×36 inch, finns i flera färger.
*Reflex-material, 9×24 inch.
*Glittrigt material, 12×36 inch, finns i flera färger.
*”Flocked”, alltså lite sammetsaktig i ytan, i storleken 12×36 inch, finns i flera färger.

2017-02-28_15-02-50

Vi började med att skriva texten. GLÖM INTE att spegelvända texten innan du skär ut den!

ska%cc%88rmavbild-2017-02-28-kl-18-32-47

Ladda pappret i Silhouetten. Du ska inte använda skärmattan. Tänk också på att ändra till ”Load media” istället för ”Load cutting mat” på knapparna på högersidan på maskinen.

img_0774

Tänk på att du måste flytta den högra rullen om du använder heat transfer som är 9 inch bred. Så här gör du det:

När du skurit ut ser det ut så här:img_0775

Klipp ut motivet och börja (ganska försiktigt) att dra loss det negativa. Alltså det som inte ska fästas på ditt tyg.img_0776

Så här ska det se ut när du är klar!img_0777

Sätt strykjärnet på medel eller hög värme. Placera det utskurna där du vill ha det.img_0778

Lägg en bomullshandduk ovanpå ditt tryck. Det finns beskrivning på engelska om de olika stegen på heat transfer-förpackningen. Man ska stryka i 45-60 sekunder. Det funkar att stryka längre stund också (det har vi testat!). Se till att flytta runt strykjärnet hela tiden.img_0779

Dra loss skyddsplasten försiktigt. Börja i ett hörn och se att trycket sitter fast. Om det inte gör det, utan någon del följer med skyddsplasten, lägg tillbaka plasten och handduken, och stryk en stund till.img_0780

Det här trycket gjorde vi också. Visst blev det fint?!img_0781

Så här stilig blev sonen när han drog på sig sin tävlingsdräkt. ”Bålsta skidklubb” stod redan på jackan. Sonen valde att pilla bort ”Lukas” och behöll sedan bara efternamnet. Men då fick vi testa det också, det funkar att pilla bort om man ångrar sig!

Om ni tittar noga så ser ni att trycket har blivit lite, lite ”flagigt”. Jag vet inte om sonen tänkt på att vända ut och in på jackan när han tvättat den. Och den har hunnit tvättas ett flera gånger innan det här fotot togs. Men man ska vara medveten om att trycket kommer inte sitta helt perfekt i evigheter! Tvätta plagget varsamt så håller det längre!

lukas

Material:
Silhouette Cameo 3 Electronic Cutter (Men du kan också använda Silhouette Cameo 2).
Silhouette Smooth Heat Transfer Material 12X36 – White
HÄR hittar du alla heat transfer-förpackningar.

Ha en fortsatt scrappig vecka! <3

ulrika

Save

Save

Det här inlägget postades i Inspiration, Tekniker, Tutorial, Verktyg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på Heat transfer-tryck på kläder

  1. vivisliv skriver:

    För att få det att sitta fast så bra som möjligt skall man inte stryka utan pressa så hårt som möjligt på ett hårt underlag med strykjärnet tills man ser tygets struktur genom vinylen.

  2. Pingback: Texttryck på kläder med Silhouette Cameo |

  3. Pingback: Texttryck på kläder med Silhouette Cameo 2 | Pyssel Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *