We R Memory Keepers Disc Cinch Book Binding Tool

We R Memory Keepers har haft Cinch i sitt sortiment i många år, en smidig maskin som stansar hål och binder ihop papper/kartong till böcker, album häften och spiralblock. (Tänk er ett kollegieblock med den där metallspiralen som håller ihop allt) WeRMK wires finns i många olika färger och upp till 1.25” diameter.

Men nu tillbaka till den nya Disc Cinchen…

Disc cinch fungerar på i stort samma sett som de tidigare cinch maskinerna förutom att denna inte sätter ihop albumet/boken. Man får sätta dit diskarna själv 😉

Discsystem är väldigt populärt bland annat i planners. me and my BIG ideas (även kallat Mambi) har deras Happy Planners som bygger på discsystemet.

Discs finns i olika storlekar, färger och material. Ett smidigt system där man bara lossar de papper man inte vill ha och snäppet fast det man vill ha.

Cinchen stansar ut 4 hål åt gången men det är inga begränsningar på hur långa papper man har, man kan stansa hur många hål man vill.

Det finns Disc punchar i många fabrikat tex Mambi har egna men där är man ganska begränsad till tjockleken på materialet. Tex så är det många som gör egna covers (fram och baksidor) de brukar ofta vara kanske finare cardstock som man laminerar.

Mambis egen punch tar max ett cardstock eller tre vanliga kopieringspapper. Den klarar alltså inte av tjockare material som tex chipboard, heavy acetate eller laminerat papper. Cinchen däremot tar upp till 15 kopieringspapper åt gången och klarar även chipboard och laminat.

Först skär man till de papper man vill ha i den storlek man vill ha dem i.

Sen får man kolla efter i måttabellen i vilket läge man ska sätta sidostoppet. Hela inch, alla mått som slutar på 1/8”, 7/8”, A4 etc ska ha läge A. Mått som slutar på 3/8”, 1/4” 1/2” läge B osv.
Sidostoppet är den lilla rosa plastbiten till vänster

Sätt fast sidostoppet i det läge som måttabellen säger beroende på måttet på pappret. Detta gör att nedersta / översta hålet kommer helt lagom från kanten på pappret.

Lägg in papperna, här har jag 3 cardstock i storleken 5 7/8” x 5 7/8” (tänkte göra en 6”x6” cover till senare, därav lite mindre mått på papperna i) stoppet sitter i A enligt tabellen.

När papperna ligger kant i kant och så långt in det bara går att skjuta in dem så tar man bara tag i handtaget och trycker ner det mot pappret. Det är relativt lätt och inte tungt alls att trycka ner.

Nu har vi 4 hål och ska göra de sista. Ta bort det rosa stoppet och skjut pappret till vänster. Det sista utstansade hålet ska vara kant i kant med överdelen på maskinen. Ni skymtar en annan rosa plastbit där.

Den rosa plastbiten ska vara precis över de sista hålen på pappret, när man placerat hålen rätt så ska man trycka ner den rosa biten ner i hålet så pappret låser fast och det gör också så att det blir exakt rätt avstånd till hålen som man stansar nästa gång.
Färdigsatsat. Hur enkelt som helst och avstånden blir exakta varje gång.
Hålen blir lite kortare jämfört med Mambis hål men det spelar ingen roll, utstansningen fungerar på samma diskar och man kan utan problem sätta in papperna i sin planner.

Här har jag skurit till Heavy Acetate från Tonic. Då den inte är bredare än 2.5” då går det inte att måtta med stoppet på vänstersidan. Man markerar istället mitten på kanten alltså 1.25” och för in den under ”center” markeringen. Då får man exakt hål stansat från mitten på varje sida.

Dessa ska bli till washi tape förvaring.
Jag klippte in en liten flik på varje sida och lindande lite av varje tape så jag enkelt kan ta med mig. Korten snäppte jag fast i min planner.
Ni vet väl att Washitape är en färskvara? Med tiden blir den dålig och det är det hopplöst att få bort längre bitar. Man blir halvt tokig när det är små fnöskbitar som rycks loss. Ibland går det att rädda en del av rullen. Istället för att slänga hela så kanske man kan använda halva? Jag brukar skära ett snitt rakt igenom ganska många lager så jag kommer ner i rullen. Sen letar jag upp änden och då brukar det fungera som vanlig igen.

Cinchen är helt klart den bästa discpunchen jag provat hittills. Lätt att använda och biter igenom även kraftigare material.

Det var det jag hade att bjuda på idag, nu ska jag ”cincha” vidare. Planen är att göra 2”x2,5” inch färgkartor på alla mina distresser och pennor. Jag älskar att organisera och göra färgkartor.

Vi ses om ett par veckor igen. // Katalin

P.S Glöm inte att vi ställer om tiden i natt
Det här inlägget postades i Tutorial, Verktyg och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *