You’re a star

När man kikar runt bland alla scrapbloggar så ser man att det just nu är väldigt populärt att sy på sina alster. Jag vill därför passa på att dela med mig med några tips på hur du kan göra för att få till sömmar på dina egna alster.

Hur ska man då göra för att få till de snygga raka sömmarna vi ser på kort och layouter? När jag skapade dagens kort använde jag min symaskin för att zick-zacka ramen på kortet, men helt ärligt hur många har symaskinen stående framme på scrapbordet hela tiden?  Det finns flera olika enkla och smidiga verktyg som hjälper dig att få till snygga sömmar och det jag använder när jag inte orkar ta fram min symaskin är en smidig linjal, en Tim Holtz Design Ruler.

På denna linjal finns det på ena sidan en metallpinne så du kan använda den när du skär med en skalpell eller papperskniv utan att du skadar plasten i linjalen och längs med andra sidan finns det som är ditt hjälpmedel för raka sömmar, nämligen en lång rad med små hål med 1/8 inch mellanrum.  Det är enkelt att med en nål eller ett piercingverktyg sticka hål i pappret för att efteråt kunna trä tråd och pappersfloss (eller vad du nu vill använda dig av) snyggt och prydligt igenom dina förgjorda hål.

Syr du på maskin rekommenderar jag att du test-syr en söm först innan du sätter nålen i ditt kort eller din layout, det tar ett tag att bli vän med att sy i papper. Om det är två lager papper du ska fästa ihop bör du fästa samma dem med lim eller dubbelhäftande tape först, men kom ihåg att inte sätta tapen precis där du ska sy, eftersom det då kan fastna lim eller tape på nålen i din symaskin.

När jag sytt klart sömmen drar jag in trådändarna på baksidan och fäster dem med en liten bit tape eller en glue dot beroende av vad jag har till hands. Det gör jag oberoende av om jag använder design rulern eller min symaskin.

Att jag gillar olika typer av verktyg och prylar är ju ingen hemlighet, jag har maskiner och verktyg av de allra flesta slag.  Hälsningen på kortet har jag skurit ut med en digital skärmaskin, en Sillhouette, hur en sån fungerar kommer jag visa i ett senare inlägg!

Det var allt jag hade att visa idag, tack för titten!

/Malin

Det här inlägget postades i Inspiration, Verktyg. Bokmärk permalänken.

10 svar på You’re a star

 1. Åsa/asamia skriver:

  Vilket fint kort, och vad smart att slippa använda maskinen….men det måste ta mycket längre tid att få till sömmen för hand ;0)

 2. turbomalin skriver:

  Tack så mycket! 🙂
  Sömmen på detta kort är gjord med maskin, men jag har testat att göra zickzack utan också, det är lättare än man tror.

 3. Superfint kort! Har du gjort stjärnorna i sillen oxå? De va så fina!

 4. Maiden skriver:

  Superläckert!
  Jag älskar att sy på mina alster, men min symaskin är bråkig för tillfället å gör fula sömmar… 🙁
  Kram

  • turbomalin skriver:

   Kolla trådspänningen då, Jag får också problem när den är för löst eller för hårt spänd 🙂

 5. Pandora skriver:

  Bra med tipset om tejp/lim! Jag upptäckte hur mycket klister det blir på nålen när jag råkade sy genom självhäftande kardborrband. Tråden fastnade och gick av hela tiden. Ingen hit alls, men inte precis det man tänker på först, så tack för att du skrev det! (ska kanske ta fram maskinen igen och sy lite på nåt kort nu när inspirationen uppenbarade sig igen) 🙂

 6. turbomalin skriver:

  Emmeli – Stjärnorna är stämplade med en Hero Arts stämpel på baksidan av mönsterpappret och urklippta med sax. 🙂

 7. Karin skriver:

  Snyggt och Häftigt! För inte ens jag har ju min maskin framme hela tiden! (-:
  syfröken-Karin

 8. Ziro skriver:

  Jättesnyggt! Bra tips dessutom!

 9. Petra/peu skriver:

  Jättesnyggt kort Malin, så bra att använda spillbitar på det här sättet och att göra av med lite knappar:). Gillar den naturfärgade CS, snyggt.
  Håller med, lite krångligt att plocka fram symaskinen så snart man ska göra ett kort. Jag gör det dock nån gång emellanåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *