Att måla på Acetate (overhead papper)

Att måla på Acetate är lite klurigt, fast själva grundtekniken är som att måla med akrylfärg fast tvärt om då man målar på baksidan av motivet. Denna tekniken är väldigt bra om man har motiv som är svåra att klippa ut och vill kunna se pappret bakom. En viktig sak som man skall tänka på när man målar på Acetate är att den första färgen man målar med i ett fält blir den som kommer längst fram.

Det man börjar med är ett ark Acetate, en stämpel och en stazon dyna. När man har färgat in stämpeln är det bra om man lätt duttar bort lite färg från den, resultatet kan annars blir lika kladdigt som om man har mycket färg. Låt sedan trycket torka en stund. Därefter vänder man på Acetatepappret och målar på baksidan av stänpelmotivet med akrylfärg. Så varför skall man måla på baksidan för? Jo, för att om man målar på framsidan försvinner lätt konturerna och slutresultatet får ingen slät yta. Kolla på skillnaderna mellan de två olika bilderna om fram och baksidan.

En annan bra sak att komma ihåg är att måla ända ut i kanterna. Om man inte gör detta så kommer det synas på framsidan då det blir ett hål mellan färgen och kanten. Ha tålamod när ni målar på Acetate, för om man vill ha färgen så att det inte lyser igenom så bör man räkna med att måla tre lager. Jobbigt, lite, men det är värt mödan man lägger på bilden!

trevlig helg!

/Ida ”Pyssla”

Det här inlägget postades i Inspiration. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *