Färg på vitt

För några veckor sedan hittade jag en rolig teknik på YouTube (såklart… farligt ställe) och var tvungen att testa den. Kan ju säga att jag var väldigt osams med mina prylar då det inte alls fungerade som jag hade tänkt mig först, men idag, två veckor senare hade det gått över och jag kunde fixa klart och nu får ni se resultatet.

Här syns steg ett, som är själva tekniken. Tanken är att först stämpla med vitt och sedan stämpla med färg ovanpå, fast liiite off så att det blir en skuggeffekt.
Color_on_white_01

De färdiga korten. Det ser nästan embossat ut på fotot, men det är det alltså inte.
Color_on_white_02

Jag började med att stämpla vitt på kraft-papper. Det gäller att ha en stämpeldyna som täcker. Jag använde vit Staz-On som legat oanvänd i några år. Då den är opaque (täckande) följer det med en påfyllningsflaska då den lätt torkar. Min hade torkat. Mycket. Det var redan här jag blev osams. Tyckte inte att dynan funkade som den skulle efter att jag fyllt på den (antagligen lite för mycket) men upptäckte att det blev väldigt mycket bättre om dynan fick vila över natten och liksom gotta till sig lite. Hero Arts har också en vit dyna som ska fungera till det här. Jag äger inte den (ännu) så jag har inte testat, men i videon jag såg detta var det den dynan som användes.
Color_on_white_03

När den vita färgen torkat helt (för dig som har lite brister i tålamodet fungerar det att torka med en embossingfön) är det dags att stämpla ovanpå. Jag använde Distressfärger, både för att de är mina favoriter och av bekvämlighet (bara att spola med vatten så är blir det rent). Det är nu det gäller att ha stämpeln på rätt håll och få den på rätt ställe, dvs nån millimeter förskjutet från det vita. Man kan markera lite försiktigt med blyerts var stämpelns kanter var första gången eller så kan man göra som jag, chansa lite. Blir bra vilket som. För att få olika färger på stämpeln satte jag bara olika dynor direkt på. Det gör inget om det överlappar, stämpeldynan blir inte förstörd, men det kanske kan vara bra att ta den ljusaste färgen först, för säkerhets skull.
Color_on_white_04

Sedan monterade jag på svart cardstock och stämplade lite text på. Stämplarna är från Technique Tuesday. Som du ser reagerar även det svarta på det vita under, och jag var inte helt nöjd med detta.
Color_on_white_05

Tog en vattenfast dyna och stämplade rakt över, eller nästan. Jag lyckades inte helt som synes, men det gör inget så länge det går att läsa. Inte ens Versafinedynan täcker helt men bättre än Distressdynan.
Color_on_white_06

Fyllde i flygplanet med en svart Wink of Stella-penna och då blev det aningens bättre. Allt blir bra med lite glitter!
Color_on_white_07

Tog en annan bakgrundsstämpel och använde samma teknik med den. Det är bäst med stora stämplar som har lite ytor så att man bara behöver stämpla en gång med vitt och en gång med färg. Självklart kan man sätta ihop ett eget kollage av mindre stämplar på en stor stämpelkloss och stämpla alla på en gång. Det gäller bara att inte ta bort dem mellan stämplingarna utan låta dem sitta på exakt rätt ställe. Den här stämplingen gjordes innan jag var överens med den vita dynan så den är inte särskilt perfekt, men det passar ganska bra ihop med distressdynorna. Distress är tänkt att vara lite ruffigt och operfekt.
Color_on_white_08

Till denna använde jag regnbågsdynan jag gjorde för ett tag sedan. Tycker den blev jätteläcker!
Color_on_white_09

Här valde jag några stämplar från ett Lawn Fawn-kit. Bestämde mig för att inte fylla i de svarta linjerna då det inte störde mig lika mycket som på det förra kortet att de inte täckte helt.
Color_on_white_10

Däremot fyllde jag i landdelarna på jordgloben med en genomskinlig Wink of Stellapenna. Tror att den pennan är min bästa vän just nu. Ursäkta att fokus ligger på de lila trianglarna och inte på glittret men kameran samarbetade inte på just denna bild.
Color_on_white_11

Bestämde mig för att prova en variant av tekniken genom att använda en stencil i stället för en stämpel. Tejpade fast min favoritstencil på kraftpappret med tejp som är lätt att ta bort utan att skada pappret.Color_on_white_12

Jag tog en blending tool och hällde (lite för mycket) refill direkt på gummisvampen.
Color_on_white_13

Sen duttade jag dit färgen över stencilen, precis som man gör med vilken färg som helst.
Color_on_white_14

Det syns att det blev lite mycket för det är så blött att det glänser och blev lite droppar här och var. Se bara till att det är helt torrt innan nästa steg.
Color_on_white_15

Jag satte tillbaka den rengjorda stencilen och gjorde en liten förskjutning när jag tejpade fast den. Just detta momentet är faktiskt lättare med en stencil än med stämpeln för man ser ju exakt var man sätter den. Sedan tog jag fram min blending tool och använde några olika distressfärger över. Se till att de blandar sig i övergångarna så blir det snyggast, tycker jag.
Color_on_white_16

Även denna fick några Lawn Fawn-stämplar och lite Wink of Stella. Hittade några söta stjärnor från Doodlebug som passade bra till.
Color_on_white_17

En mycket rolig teknik som jag absolut kommer att använda igen och jag hoppas att du också provar för det var inte svårt alls.

helena

 

 

 

 

Materiallista:

Cardstock – kraft slät yta
Cardstock – svart orange peel
Distressdynor
Ink Blending Tool
Staz-On – Cotton White
Hero Arts – Hero Hues Unicorn
Versafine – Onyx Black
Stämplar Technique Tuesday – Going Places
Stämplar Lawn Fawn – Dream
Stämplar Lawn Fawn – Wish You Were Here
Wink of Stella-pennor
Stencil Tim Holtz – Rays
Doodlebug Sprinkles – Graduation Stars 
Bakgrundsstämplarna hade jag hemma. De kommer från Hero Arts.

 

Det här inlägget postades i Inspiration, Tekniker, Tutorial och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Färg på vitt

  1. Pingback: Färg på vitt | Pandoras ask

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *